Diamond Painting Uitgelegd

Diamond Painting is dé hobby van 2023!

Deze heerlijke manier van ontspanning is een leuk tijdverdrijf voor jong en oud. Misschien heb er al wel eens van gehoord, of wil je graag zelf beginnen met Diamond Painting

Diamond Painting is dé hobby van 2024!

Deze heerlijke manier van ontspanning is een leuk tijdverdrijf voor jong en oud. Misschien heb er al wel eens van gehoord, of wil je graag zelf beginnen met Diamond Painting. In dit e-book lees je alles wat je moet weten over deze leuke hobby. Wat het precies is en hoe je het beste te werk kunt gaan. Natuurlijk geven we je ook een aantal handige tips & tricks waardoor Diamond Painting nog leuker en eenvoudiger wordt. Met dit Diamond Painting e-book maak je in een handomdraai een prachtig kunstwerk voor aan de muur.

WAT IS DIAMOND PAINTING?

Eenvoudig uitgelegd bestaat Diamond Painting uit het plakken van gekleurde steentjes volgens een bepaald patroon. Elk steentje heeft zijn eigen nummer. Dit nummer is ook op het meegeleverde canvas doek te vinden. Als het ware kun je de techniek die gebruikt wordt bij Diamond Painting een beetje vergelijken met het destijds populaire “schilderen op nummer”. Elke Diamond Painting kent zijn eigen unieke steentjes in verschillende kleuren. Het kleuren van de diamantjes wordt gedaan via de DMC-kleurenkaart. Deze tabel bevat kleuren die ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld borduurgaren. Dat zorgt ervoor dat de steentjes kleurecht zijn en nooit onderling verschillen qua kleur.

De inhoud van een Diamond Painting Pakket 

Natuurlijk heb je voor Diamond Painting meer nodig dan alleen gekleurde steentjes. Een complete Diamond Painting set bestaat meestal uit een aantal voorwerpen. Deze voorwerpen maken het werken aan jouw Diamond Painting kunstwerk een stuk eenvoudiger. Een Diamond Painting pakket bestaat meestal uit deze artikelen:

 • Canvas doek met patroon: dit is het doek waarop je jouw Diamond Painting gaat maken. Het canvas is voorzien van een patroon met symbolen en cijfers. Deze komen overeen met de steentjes die je ontvangen hebt.
 • Steentjes: dit zijn de diamantjes die je op het canvas doek gaat plakken. De steentjes die vierkant zijn hebben allemaal hun eigen unieke kleur en code.
 • Diamond Painting Pen: met de pen haal je de steentjes makkelijk uit het schudbakje. Sommige pennen hebben aan de achterzijde een breder vlak waarmee je meerdere steentjes tegelijk op kunt plakken. Bijvoorbeeld als je een groot vlak moet beplakken in één kleur.
 • Pincet: het pincet is belangrijk bij Diamond Painting. Je kunt de steentjes daarmee oppakken, maar ook in de juiste positie leggen als dat nodig is. Het pincet kun je ook gebruiken om de steentjes voorzichtig van het canvas doek te kunnen halen.
 • Schudbakje: door gebruik te maken van het schudbakje kun je de Diamond Painting steentjes makkelijk oppakken met de pen. Als je ze later weer op wilt bergen, schud je ze via de smalle schenktuit makkelijk terug in het zakje of het bewaardoosje.
 • Wax: met Diamond Painting wax zorg je ervoor dat de steentjes goed aan de pen blijven kleven. Je pakt ze zo dus makkelijk op vanuit het schudbakje. Doop dus eerst je pen in de wax voordat je een steentje oppakt.

Een handige tool om met de Diamond Painting mee te bestellen is een sorteerbakje. Daarmee kun je de steentjes op kleur sorteren waardoor je sneller en makkelijker aan jouw kunstwerk kunt werken. 

Hoe werkt Diamond Painting?

Als je jouw Diamond Painting hebt besteld en binnen gekregen, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan de slag met jouw nieuwe hobby. Toch is een goede voorbereiding van groot belang. Zo kun je straks immers ongestoord werken aan jouw Diamond Painting, en weet je zeker dat je de juiste volgorde aanhoudt. 

Stappenplan Diamond Painting

 • STAP 1: Nadat je online een bestelling hebt geplaatst, kun je jouw Diamond Painting binnen 1 a 2 dagen thuis verwachten. Maak de doos voorzichtig open. Gebruik daarvoor nooit scherpe voorwerpen zoals een schaar of een mes. Dit kan het canvasdoek of de zakjes waarin de steentjes verpakt zitten beschadigen. Leg vervolgens alle onderdelen uit de doos op tafel.
 • STAP 2: Controleer of de inhoud van de doos klopt. In de meeste gevallen bevat een compleet diamond painting pakket een canvas doek met patroon, pincet, pen, wax, steentjes en een schudbakje. Als alles klopt begin je met het sorteren van de steentjes. Dit kun je het beste met een sorteerbakje doen. Je sorteert de kleuren in de aparte vakjes van de sorteerbak. Ook kun je de zakjes gebruiken waar de steentjes in geleverd worden.
 • STAP 3: Vouw een klein stukje van het beschermfolie dat op het canvasdoek zit geplakt open. Het is verstandig om in een bovenhoek te beginnen met plakken. Zo zitten de geplakte steentjes straks niet in de weg en kun je de rest van de folie laten zitten ter bescherming. Zoek de juiste kleur steentjes bij de kleurcode die je op het canvas doek ziet. 
 • STAP 4: Schud een aantal van de steentjes die je nodig hebt in het schudbakje. Haal het beschermfolie van de meegeleverde wax af. Pak de Diamond Painting pen en druk deze voorzichtig in de wax. Pak vervolgens voorzichtig een steentje op totdat hij aan de pen blijft zitten en plak deze op het canvas. 

Tips & tricks bij Diamond Painting

In dit Diamond Painting e-book geven we je ook een aantal handige tips & tricks. Zo weet je namelijk zeker dat je straks kunt genieten van een prachtig eindresultaat.

 • Begin altijd in de linker of rechter bovenhoek met het plakken van de steentjes. Zo voorkom je dat er straks steentjes aan je arm blijven plakken tijdens het werken. 
 • Wacht met het stevig aandrukken van de steentjes tot je zeker weet dat deze goed ligt. Je kunt de steentjes prima in de juiste positie brengen met de Diamond Painting pincet.
 • Ligt het steentje toch niet helemaal goed? Wip het steentje dan voorzichtig aan de zijkant op. Dit doe je met het pincet. Je kunt zo makkelijk een correctie aanbrengen.
 • Vouw het beschermfolie van het canvas voorzichtig om of knip een hoekje weg. Zo blijft de rest van het canvas goed plakkerig en beschermt tegen stof en vuil. 
 • Makkelijk werken aan jouw Diamond Painting doe je met een sorteerdoos. Je kunt de steentjes daarmee niet alleen op kleur sorteren, maar ook op een veilige manier bewaren. 
 • Laat een opgerold canvasdoek even “uit liggen” onder een zwaar voorwerp. Een stapel tijdschriften of een matras maakt het doek mooi recht zodat het plakken eenvoudiger gaat.
 • Gebruik het brede gedeelte van de Diamond Painting pen voor het beplakken van grote stukken in één kleur.
 • Leg een handdoek over de Diamond Painting als deze helemaal af is. Vervolgens rol je er voorzichtig met een speciale Diamond Painting roller overheen. Een deegroller zorgt er ook voor dat de steentjes overal goed vast blijven zitten.

Afmeting en categorieën van Diamond Painting

Diamond Painting kent heel veel verschillende categorieën. Dat is nou precies waarom deze leuke hobby zo populair is bij veel mensen. Enkele voorbeelden van deze verschillende categorieën waaruit je een keuze kunt maken zijn:

Daarnaast kun je tegenwoordig ook een Diamond Painting laten maken van een eigen foto. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het uploaden van een foto met een hoge resolutie. Vervolgens wordt jouw foto omgezet in een patroon die op canvasdoek wordt gedrukt. Natuurlijk ontvang je ook de benodigde steentjes in de juiste kleuren. 

Een Diamond Painting is leverbaar in diverse afmetingen van 15x15cm tot 100x500cm. Als je net begint met deze leuke hobby, dan kies je misschien liever voor een kleiner exemplaar. Ben je al wat meer gevorderd of kun je voldoende tijd besteden aan Diamond Painting? Dan is het natuurlijk leuk om voor een groter doek te kiezen. Voorbeelden van formaten waaruit je kunt kiezen zijn: 

 • 30 x 30 tot 40 x 60 cm
 • 50 x 50 tot 60 x 100 cm
 • 70 x 70 tot 70 x 100 cm

Veelgestelde vragen over Diamond Painting

 • Kan ik mijn Diamond Painting inlijsten? Ja, dat kan. Het canvasdoek waarop je jouw Diamond Painting hebt gemaakt is zeer geschikt om in te lijsten. Dat is ook de reden waarom je aan elke zijde een wit vlak vindt. Je kunt zelf een lijst maken van hout, maar je kunt ook een kant-en-klare lijst kiezen voor jouw Diamond Painting. De glasplaat beschermt de afbeelding tegen vocht en vuil.
 • Wat moet ik doen als ik steentjes tekort kom? In principe wordt elke Diamond Painting geleverd met voldoende steentjes. Toch kan het voorkomen dat je steentjes tekort komt. Neem dan contact op met ons. Wij sturen ze dan gewoon kosteloos na!
 • De steentjes blijven niet plakken aan de Diamond Painting pen. Wat is er aan de hand? Als de steentjes niet blijven plakken dan kan het zijn dat je te weinig wax gebruikt. Ook kan het zijn dat de opening van de pen vol zit met wax. Verwijder dit met een naald of het meegeleverde pincet.
 • Kan ik mijn Diamond Painting voorzien van een laklaag? Ja, dat kan. Als je jouw Diamond Painting niet in wilt lijsten, dan kun je de steentjes ook van een laklaag voorzien om ze te beschermen. Gebruik altijd een blanke hoogglanslak of vernis. Zo blijft de steentjes hun glans en schittering behouden.

Tot slot

Met dit Diamond Painting e-book weet je zeker dat je geen belangrijke stappen overslaat in het maken van jouw eigen kunstwerk. Je weet hoe je het beste kunt beginnen, welke volgorde je daarvoor aan moet houden en welke tools je daarvoor moet gebruiken. Met de handige tips & tricks in dit e-book wordt Diamond Painting absoluut jouw hobby voor het jaar 2022. Veel plezier!

Visa Mastercard American Express JCB PayPal iDEAL Generic